Snorkelen

Snorkelen is een prachtige watersport waar je heel veel plezier en ontspanning aan kunt beleven.

Snorkelen is een prachtige watersport waar je heel veel plezier en ontspanning aan kunt beleven. Snorkelen kan gezien worden als een basisvaardigheid van sportduiken. Snorkelen kan je bij ons al leren als je 6 jaar of ouder bent en zwemdiploma’s A en B hebt.

De voorbereiding om te duiken!

Ons lesaanbod biedt een perfecte voorbereiding om te duiken. Om te gaan duiken zul je een opleiding moeten volgen bij PADI vanaf 10 jaar of bij de NOB en IDD vanaf 14 jaar. De basisprincipes van snorkelen hiervoor leer je bij ons.

Erkend zwemvaardigheidsdiploma Snorkelen

Aan het einde van elk seizoen organiseren we examens waarbij je één van de 3 erkende snorkeldiploma kunt behalen. Daarna bieden we je als club de mogelijk om aan de hand van club diploma’s je verder te specialiseren en begeleiden we je om zelfstandig je conditie en techniek te verbeteren en te onderhouden.

Kom kijken en doe mee!

Op dinsdagavond tussen 18:00 en 18:45 trainen we voor het behalen van snorkel, survival en zwemvaardigheiddiploma’s. Aansluitend van 18:45 tot 19:30 trainen de jeugd Fase 4, 5 en recreanten aan het verbeteren van hun conditie en techniek. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van nieuwe uitdagingen zoals Monovin-/Dolfijn- zwemmen en willen we het wedstrijdzwemmen ook in Leerdam meer aandacht geven. Een actueel overzicht van onze trainingen vind je op onze kalender.

Proefzwemmen

Wil je uitproberen of je je bij ons thuis voelt in het water. Meld je hiervoor 10 minuten voor aanvang van de training samen met je ouder/begeleider bij onze trainers in het zwembad. Je bent van harte welkom dit 3 avonden uit te proberen om daarna je keuze te maken.

Direct inschrijven

Dat kan met ons inschrijfformulier.

Hebben jij en/of je ouders/begeleiders vragen of willen jullie meer informatie, neem vooral contact met ons op of spreek één van de trainers aan tijdens onze zwemavonden.

Om te kunnen snorkelen heb je een duikbril, snorkel en zwemvliezen nodig. Deze kun je bij de eerste training lenen, om te kijken of je het leuk vindt.

Aan de volgende NRZ eisen moet je uitrusting voordoen om deel te nemen aan de trainingen en de snorkelexamens:

Duikbril

De duikbril moet goed aansluiten op het gezicht en moet de neus omvatten. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is voor de neus. De afsluitrand dient van een zachte siliconen seal te zijn en dient bij voorkeur helemaal op het gezicht aan te sluiten om te voorkomen dat het water de bril binnen kan komen. Indien meerdere duikbrillen passen, kies dan de duikbril met het kleinste volume en het grootste glasoppervlak. Het glas van de duikbril moet van splintervrij en gehard glas zijn (tempered). Voor leerlingen die brildragend zijn, bestaat de mogelijkheid om het glas op sterkte te laten slijpen. De bril wordt door een elastische hoofdband van rubber op zijn plaats gehouden. Wij adviseren een duikbril die past bij de leeftijd en lichaamsbouw van het kind.

Snorkel

Een snorkel is een pijp waaraan een mondstuk is bevestigd en heeft de vorm van een ‘J’. De snorkel moet niet te lang zijn, in ieder geval niet langer dan 30 tot 35 cm. Ook moet de snorkel niet te breed zijn, niet breder dan ongeveer 25 mm. Speciaal voor kinderen is er een kindersnorkel ontworpen. Deze kindersnorkels hebben een kleiner bitje waardoor de snorkel comfortabel in de mond zit. De pijp van de kindersnorkel is ook iets minder lang en soms heeft de buis een iets grotere diameter. Sommige snorkels hebben spatbescherming en / of een waterloosventiel. Spatbescherming aan de bovenzijde van de snorkel voorkomt dat elk spatje water in de buis loopt. Het waterloos ventiel zorgt ervoor dat het water dat in de buis is gelopen afgevoerd wordt. Als de snorkel vol water gelopen is, kan een kind het water ook makkelijker uit de snorkel blazen, omdat een deel van het water al via dit ventiel afgevoerd wordt.

Wij adviseren een snorkel met spatbescherming en waterloosventiel die past bij de leeftijd en lichaamsbouw van het kind.

Zwemvliezen

Voor de leerlingen tot en met 12 jaar mag de lengte van de zwemvliezen de 40 cm niet overschrijden, terwijl de breedte niet groter mag zijn dan 24 cm. Korte zwemvinnen (zoomers) zijn niet toegestaan! Wij hanteren daarom een minimale bladlengte van 20 cm. Het voetgedeelte van de zwemvliezen moet de voet stevig omsluiten, maar niet knellen. Dit laatste is makkelijk te controleren door op de tenen te staan waarbij de zwemvlies niet mag uitschieten of knellen.

Handige tip: als kinderen blaren krijgen van de zwemvliezen dan kan een sok dit voorkomen. Een nadeel hiervan is dat zwemvliezen eerder uit kunnen gaan. Neopreen sokken hebben dit nadeel niet.

Advies oordoppen

Bij het snorkelen ontstaan regelmatig drukverschillen in het gehoorstelsel. Om deze drukverschillen op te heffen, dienen de oren regelmatig geklaard te worden.
In verband met bovenstaande raden wij het gebruik van oordoppen af

In overleg met trainers kan gekeken worden welke mogelijkheden er zijn om toch deel te nemen aan snorkelen.

Samenwerking duikwinkel SUBLUB

Om onze leden van goed materiaal te voorzien dat voldoet aan de exameneisen, werken we samen met SUBLUB Nieuwegein. Zij bieden in hun winkel de mogelijkheid om snorkelmateriaal te passen of direct via hun webshop te bestellen. Voor overige mogelijkheden kun je contact met ons opnemen.

Voor meer informatie neem contact met ons op of spreek één van de instructeurs aan tijdens onze zwemavonden.